O komarjih in kako se zaščititi


Komarji so žuželke, ki za svoj razvoj potrebujejo stoječe vode. Glede na vrsto se lahko razvijajo v različnih vodah, čistih, onesnaženih, naravnih in umetnih. Naravna legla komarjev so neposušene lokve in kanali, močvirja, občasno poplavljena področja, gozdne depresije, voda v luknjah stebel in druge manjša področja s stoječo vodo oz. počasne tekoče vode. Umetna legla komarjev postajajo poplavljene kleti, odklopljeni rezervoarji za vodo, zamašeni odtoki in žlebovi, vaze na pokopališčih, različni zavrženi predmeti v katerih se zbira in zadržuje deževnica, kot so zavržene steklenice, avtomobilske pnevmatike, nepravilno zavrženi veliki kosovni odpadki in še mnogo podobnih predmetov različnih velikosti, oblik in materialov, ki nas obdajajo.
 

DDD d.o.o. nenehno spremlja pojave komarjev, vrste komarjev in njihovo razširjenost na obalnem področju. Zaradi razširjenosti svetovne trgovine se razširjenost mnogih vrst komarjev menja. V delu Evrope, ki mu pripadamo že vrsto let opažamo prisotnost »tigrastega komarja«, ki je poznan po svojem širjenju po svetu s trgovino in transportom rabljenih pnevmatik v katere komar izlega jajčeca! Vrsta je zelo prilagodljiva, razvija se v raznovrstnih umetnih leglih, hitro se razmnožuje in osvaja nova področja.

Je napadalec, ki pika preko dneva za razliko od večine drugih vrst na našem področju, ki so najaktivnejše v predvečernih iz zgodnjih jutranjih urah.Zdravstveni pomen komarjev

Komarji so v svetu ena od zdravstveno najpomembnejših skupin žuželk, ker so prenašalci različnih povzročiteljev nalezljivih bolezni od katerih so najpomembnejše malarija, dengue, rumena mrzlica in različni tipi encefalitisa.
V Sloveniji trenutno ni bolezni v katere pojavu bi sodelovali komarji: Večina vrst komarjev so pomembne kot nadlegovalci- napadalci, ki vznemirjajo ljudi in jih motijo med aktivnostmi, med izleti v naravi in rekreaciji.

Življenjski cikel komarjev

Samička komarja izleže jajčeca iz katerih se v vodi razvijajo ličinke. Iz ličink nastanejo žuželke iz njih pa se razvijejo odrasli komarji. Prvi trije stadiji razvoje se dogajajo v vodi, medtem, ko je odrasel komar leteča žuželka. Razvoj od jajčeca pa do odraslega komarja traja od enega do nekaj tednov- odvisno od temperature vode.

Zakaj komarji sesajo kri?

Da bi samička lahko razvila in položila jajčeca in tako zagotovila razvoj novih osebkov mora posesati kri. Najpomembnejše privabilo- snov, ki jo receptorji komarjev prepoznajo in tako najdejo gostitelja za sesanje krvi je ogljikov dioksid (CO2). Ljudje izdihujemo ogljikov dioksid in tako privlačimo komarje.
Kako lahko vplivamo na zmanjšanje števila komarjev v naši okolici?

Za razvoj komarjev je potrebna voda, zato je v borbi proti komarjev najpomembneje odstranjevanje vseh virov vode. Za zmanjšanje populacij je izredno učinkovita pravilna postavitev in uporaba External link opens in new tab or windowBiogents pasti.        
  BG Pasti

 
BG Mosquitaire


 


 BG - Home


Za vse informacije glede pasti in larvicida nas prosim kontaktirajte

pon. - pet. med 07:00 in 15:00 uro na 05 6300 480 oz 041 641 355


Larvicid je na voljo v maloprodaji v:poslovalnicah

Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.:

Agrocenter Koper, Ulica 15.maja 17, Koper

Trgovski center Lucija, Liminjanska ulica 96, Portorož


Komunala Nova Gorica d.d.

Cesta 25. Junija 1 5000 Nova Gorica


Agraria Koron Volčja Draga d.o.o.

Volčja Draga 61b

5293 Volčja Draga


Vrtni center Kalia

Vrtojbenska 79

5290 Šempeter pri Gorici


Pasti Biogents so na voljo trenutno le na sedežu podjetja DDD d.o.o. KOPER in v poslovalnicah Kmetijske zadruge Agraria Koper, z.o.o.


Okoli hiš in v okolici pogosto nehote ustvarjamo pogoje za razvoj komarjev: Najučinkovitejši način borbe proti komarjem je ugotoviti in odstraniti mesta razvoja komarjev – legel.


Potrebno je:


Predlog postavitve
Predlog postavitve


 • Postaviti pasti čim bliže leglom in pasti po potrebi glede na dnevni ulov v določenem obdobju (cca 7 dni) premikati.
 • Odstraniti različne nepotrebne predmete in posode  v katerih se nabira voda (avtomobilske pnevmatike, steklenice, pločevinke, igrače in drugačne posode).
 • Redno (enkrat tedensko) izprazniti ali zamenjati vodo v posodah, ki so v uporabi in zadržujejo vodo.
 • Razne rezervoarje za vodo pokriti s pokrovi, gosto mrežo ali folijo.
 • Pravilno odlagati kosovne odpadke na zato predvidena mesta.
 • Vzdrževati odprte bazene, okrasna jezerca, fontane.
 • Vzdrževati sisteme za odvajanje, drenažo in zbiranje voda (sistem pitne vode, vode za gretje in hlajenje, strešni žlebovi, kanalizacija) tako, da se voda v njih ne zadržuje.
 • Vzdrževati septične jame, morajo biti hermetično zaprte.
 • Lastniki vulkanizerskih delavnic, skladišč za pnevmatike na prostem in karting stez morajo: prazniti vodo iz pnevmatik, zložiti pnevmatike v obliki piramide in jih zaščititi z neprepustno folijo ter izvajati dezinsekcijo gum v kolikor se v njih nahajajo ličinke komarjev.
 • Vzdrževati zelene površine, urejati vrtove, da se v njih ne bi zadrževale samičke komarjev.

Kako se zaščititi pred piki komarjev?

 • Zaščititi okna in vrata s komarniki.
 • Na področjih kjer je veliko število komarjev nositi oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami.
 • Uporabljati sredstva, ki odvračajo komarje – repelente (ko je to potrebno) in sicer po navodilih za njihovo varno uporabo. Od naravnih repelentov je učinkovito naravno eterično olje sivke, ki se ga lahko nabavi samo v specializiranih trgovinah in lekarnah.

Najprimernejši ukrepi zaščite pred komarji so: Postavitev pasti.

Med že predstavljene preventivne ukrepe velja dodati tudi uporabo nestrupenega larvicida AQUATAIN AMFTMin sicer z izredno enostavno obdelavo stoječih vod v žlebovih, jarkih, kanalih, jezerih,blokiranih odtokih, rezervoarjih za vodo, lončnicah, greznicah, lužah, vedrih in starih gumah v okolici vašega bivališča. Kratek opis:

AQUATAIN AMFTM

Aquatain AMFTM je edinstveni izdelek nove generacije za okolju prijazno kontrolo komarjev.


Aquatain AMFTM je tekoči proizvod na osnovi silikona, ki se ga preprosto nanese na površino stoječih voda, kjer ustvari tanek film, ki prekrije celotno vodno površino.


Deluje fizikalno-mehansko ter je obstojno in učinkovito najmanj 4 tedne.


  AQUATAIN 50 ml
Za zatiranje komarjev kjer se ti razmnožujejo…
 • Brez nadležnih kemikalij
 • Enostavno jih nanašamo na površino vode
 • Učinkovite so 4 tedne

Kako deluje?

Aquatain AMFTM deluje izključno fizikalno-mehansko. Tanek silikonski film, ki ga ustvari na vodni površini, preprečuje pravilni razvoj nezrelih razvojnih oblik komarja (ličinke in bube).

Ličinkam in bubam onemogoča pravilni vnos kisika iz ozračja, ki je potreben za njihov popolni razvoj do odraslega osebka, zaradi česar se zadušijo. Ličinkam in bubam namreč preprečuje, da bi se pritrdile na vodno površino, kjer bi lahko črpale kisik iz zraka, ki ga potrebujejo za preživetje.

Poleg tega pa nizka površinska napetost vpliva tudi na odlaganje jajčec, saj odrasle samice jajčec ne odlagajo na vodo, na katero je bilo naneseno sredstvo.

Za dodatne informacije, nasvete, cene storitev oziroma dogovor o izvedbi storitve vas vljudno vabimo, da nas kontaktirate po telefonu, elektronski pošti ali kontaktnem obrazcu!